Brännskador hos barn – specialistsjuksköterskans råd
Nanny.nu utför i samarbete med barnsjukhuset Martina en intervjuserie med specialister inom barnsjukvården. Denna gång träffar vi specialistsjuksköterskan Sanna och hör henne berätta om bland annat vilka som är de vanligaste orsakerna till brännskador hos barn, vad man kan göra på egen hand och när man bör uppsöka vård.
Vilka är de vanligaste brännskadorna?
Sanna berättar att den vanligaste orsaken till brännskador är skållning, det vill säga att barnet bränner sig på het vätska, ofta kaffe, te eller pastavatten. Hon informerar oss att skållning står för 60% av alla brännskador kopplade till barn och att skållning är vanligast hos de allra yngsta barnen. Olyckan inträffar ofta genom att barnet drar ner en kopp, kastrull eller skål med het vätska över sig, t ex genom att få tag i kanten på en bordsduk.
Den andra vanliga kategorin, ca 30% av brännskador är kontaktbrännskador. Sanna berättar att kontaktbrännskador är vanligast hos barn i 1-3 års åldern som lär sig gå och tar stöd mot olika föremål. Dessa brännskador uppstår oftast genom att barnet lägger händerna mot något varmt, en kamin eller grill. Skadorna kan också uppstå om barnet sitter på diskbänken medan man lagar mat och barnet lutar/tar stöd och lägger handen mot spisen.
Olika typer av brännskador
Sanna berättar att de flesta brännskador inte lämnar bestående men och läker inom 14 dagar. Vid djupare skador kan elasticiteten i huden försämras, ärrbildning och missfärgning i huden kan uppstå och rörligheten kan bli påverkad. Brännskador delas generellt upp i 3 grader enligt nedan:
- 1:a gradens brännskada: Ytlig skada, huden är rodnad och öm och man känner en brännande sveda.
- 2:a gradens brännskada: Djupare skada, blåsbildning uppstår på huden.
- 3:e gradens brännskada: Skadan har gått genom alla hudlager och man kan se blåsbildning.
Vad ska man göra om man bränner sig och när ska man uppsöka vård?
Om en brännskada skulle uppstå berättar Sanna att det viktigaste är att först kyla skadan så gott det går i minst 20 minuter. Det enklaste är att använda svalt vatten för att kyla, till exempel om barnet sköljs/duschas i svalt vatten, observera att vattnet inte behöver vara iskallt. Det går även att lägga förband över skadan och det är bra om det finns något fuktigt mot skadan så att förbandet inte fastnar i såret.
För att kyla skadan fungerar vatten mycket bra och Sanna avråder från att använda något annat om det inte är en produkt avsedd för ändamålet. Hon har varit med om att barn kommit in med skadan insmord i tandkräm, äggvita eller ketchup och även om intentionen varit god kan det förvärra skadan och försvåra rengöringen av såret.
De flesta skador läker av sig själv och orsakar inte bestående men, men om skadan är större än barnets hand (inkl. fingrar) eller om blåsor uppstår i huden rekommenderar Sanna att uppsöka vård. Hon berättar vidare att behandling av brännskador främst består av att rengöra såret och lägga förband men vid större skador kan det vara aktuellt med hudtransplantation.
Sannas tips för att undvika brännskador
Sanna menar att vi har en förhållandevis hög barnsäkerhet i Sverige och de flesta hem är barnsäkrade vad gäller brännskador men för att minimera risken ytterligare ger Sanna följande rekommendationer:
- Tänk på att inte dricka något varmt samtidigt som du håller i en bebis
- Tänk på att barn snabbt får ”långa armar” och lätt kan välta tekannor eller få tag i duken och dra något över sig.
- Använd spisskydd, om ni inte har spisskydd tänk på att rikta alla handtag från stekpannor och kastruller inåt så att barnet inte kan komma åt dem.
- Lär barnet att föremål som ibland är varma, så som kaminer och grillar, alltid ska betraktas som att de är varma.
- Tänk på att även locket till grillen blir varmt och kan orsaka brännskador, var noga med var det placeras.
- Tänk på att underlaget som en engångsgrill legat på kan vara tillräckligt hett för att orsaka brännskador.
Här avslutade vi intervjun med Sanna och tackar så mycket för ett trevligt och informativt samtal. Vi på Nanny.nu kommer med hjälp av denna information att ytterligare förbättra utbildningen av våra barnvakter för att säkerställa en så trygg miljö som möjligt för barnen.
Här kan du skapa innehållet som används inom modulen.
Inforuta om barnsjukhuset Martina
Barnsjukhuset Martina ligger på Sophiahemmet i Stockholm. Vi erbjuder kostnadsfritt barnsjukvård med avdelningar för bland annat barn- och ungdomsmedicin, psykisk hälsa och BVC. Vi tar hand om dina barns behov från nyfödd ålder upp till 18 år.
Här arbetar barnläkare och specialistsjuksköterskor med kompetenser inom de flesta områden, bland annat inom astma och allergi, mage- och tarmsjukdomar, neurologiska tillstånd, hjärtutredningar, tillväxt- och hormonfrågeställningar samt specialister inom neuropsykiatri (ADHD).
Vi har även en akutmottagning med medlemskap och tidsbokning via vår mobila app.
Webbsida: https://barnsjukhusetmartina.se/
Kontakt: 08-120 231 10
Öppettider: Vardagar: 08:00 – 20:00 Helger 10:00-16:00
Adress: Valhallavägen 91 F & G, 114 86 Stockholm