Barn lekplats

Lektips

På denna sida har vi samlat lektips som kategoriserats utifrån barns olika åldrar.

Bli barnvakt

Baby händer

Barn 3-6 månader

En baby är helt beroende av sin omgivning och i stort behov av din omtanke och kärlek. Ge barnet mycket kropps- och ögonkontakt. Det är nu också dags för rim och ramsor vilket babyn uppskattar. Det finns många tillfällen att leka i den vardagliga skötseln av babyn.

 

Aktiviteter

Musen

Börja vandra med fingrarna på babyns fötter och ben, fortsätt upp mot magen och säg: Här kommer det en liten mus, som gärna ville låna hus och får han inte låna hus så säger han piip! Avsluta med att kittlas eller peka i magen.

Tittut

Bebisar älskar den här leken och den går att göra var som helst. När du byter blöja på babyn kan du hålla fram den rena blöjan framför ditt ansikte och säga: Borta! Sedan tittar du fram och säger Tittut! Detta kan du upprepa om och om igen. Under dagen kan du i olika situationer göra liknande tittut lekar som barnet tycker är roligt samtidigt som det känner att det får uppmärksamhet.

Upptäcktsfärd

Bär barnet i famnen och gå på upptäcktsfärd i bostaden. Peka, prata och låt babyn känna på de olika föremålen i den mån det går. Ditt tonfall är det som barnet mest uppfattar. Det går att göra den enklaste sak till något härligt, spännande eller roligt. Till exempel att stå i ett fönster och titta på och tala om allt som finns innanför och utanför.

Bitringar, bollar och skallror

Låt babyn ligga på ett mjukt underlag på golvet och sitt själv bredvid. Prata med babyn och utforska de olika leksakerna tillsammans. Hur ni leker är inte det viktiga utan att barnet känner din närhet och får utforska alla härliga leksaker. Ivriga små händer brukar då vifta och ett och annat glädjetjut kan stiga mot taket.

Barn 6-9 månader

Under den här perioden lär sig barnet bland annat att sitta själv och kan då vara med på ett annat sätt. Enklare lekar som rida rida anka, tittut leken och att leta efter enkelt gömda saker under t ex ett tyg passar bra. Att träna motoriskt genom att ta i och kasta saker brukar vara uppskattat eller att låta barnet kasta ner saker på golvet då det sitter i barnstolen. Barnet lär sig då bland annat objektspermanens vilket innebär att en sak inte behöver vara borta bara för att det inte syns just nu. Barnet kommer att titta efter föremålet då det faller istället för att som innan glömma bort det då det inte syns.

 

allman-undersida-05

Aktiviteter

Var är näsan?

Fråga barnet var näsan är och låt det peka på sin näsa. Fråga sedan var din näsa är och låt barnet peka eller peka själv. Fortsätt sedan med olika kroppsdelar. Sången huvud, axlar, knä och tå då man sjunger och pekar på de olika kroppsdelarna kan passa bra i sammanhanget.

Klossar

Att leka med klossar går att variera i det oändliga. Lägg tre klossar framför barnet och låt det ta en kloss i varje hand. Ge sedan den tredje klossen så att barnet måste släppa en kloss för att kunna ta den.

Barnleker med klossar

Barn 9-12 månader

Kurragömma med saker

Lek med saker som skramlar och låter. Visa en sak för barnet och göm det sedan bakom eller under något en liten bit bort. Titta om barnet kan krypa fram och hitta saken.

Klossar och kartonger

Bygg staplar och torn som barnet sedan får riva ner. Det är både kul och bra för barnet att lära sig att det inte gör något att det faller och att man kan skratta åt det. En lek som brukar fungera om och om igen.

Bollar

Bollar i olika storlekar och färger fångar babyns uppmärksamhet. Rulla mot barnet och se om det kan fånga. Studsa bollen och visa att den går att rulla framför sig när barnet kryper.

 

Barn från 1-4 år

Under den här perioden händer det mycket i ett barns utveckling, de börjar ta sina första steg och säga sina första ord till att sedan bli en egen individ och utveckla språket. Därefter är det full fart med lek, hopp och bus och många tankar och funderingar.

Aktiviteter för barn 1-2 år

Räkna

Räkna kan man göra överallt tillsammans med barn. Fingrar, tår, trappor, stenar, steg, blommor etc

Sortera former

Lek med ringar, klossar eller andra saker i olika storlekar och färg. Du kan till slut upptäcka att barnet börjar sortera efter storlek.

Vad är det som är blått?

Titta i rummet och se vilka olika färger som finns. Välj något som t ex är blått och säg: Jag ser något som är blått gissa vad. Låt barnet gissa och byt sedan roller.

Balansgång

Barn älskar att gå balansgång. Håll barnet i handen när det lär sig balansera på kanter och stenar.

Fantasilek

På barnets rum finns sannolikt en mängd olika leksaker. Sitt ner på golvet med barnet och fantisera tillsammans om allt som händer med djur, dockor, hus och bilar.

Låtsaslek

Använd tomma matförpackningar och lek affär. Pengarna kan vara på låtsas eller av papper om det inte är så väl att barnet har en liten kassaapparat.

 

allman-undersida-03

Aktiviteter för barn 3 år

Djur

Härma ett djur både i rörelser och läte och låt barnet gissa vilket djur.

Utklädning

Klä ut er i gamla avlagda kläder eller kläder till maskerad. Låtsas vara fina damer eller kanske sjörövare.

T för tröja

Välj en bokstav och försök hitta på så många ord som möjligt på den bokstaven. Se er omkring för att få inspiration. Hitta på egna ord när ni inte kan komma på fler.

Minneslek

Ta ca 4 föremål, en sko, en bil, en boll och ett äpple och be barnet upprepa namnet på sakerna. Täck sedan över med en handduk och upprepa namnen på sakerna, ta sedan bort en av sakerna och låt barnet gissa vad som fattas. Jubla, klappa i händerna och beröm om barnet klarar att se vad som saknas. Byt roller.

Sjung!

Välj en sång ni gillar och prova att sjunga den I olika tonlägen. Försök göra ljud som en anka, sjung med grov eller pipig röst.

Låtsaslek

Använd tomma matförpackningar och lek affär. Pengarna kan vara på låtsas eller av papper om det inte är så väl att barnet har en liten kassaapparat.

 

Aktiviteter för barn 4 år och uppåt

Kurragömma

Den här leken fungerar upp till 10 årsåldern. En får gömma ansiktet I händerna, blunda och räkna eller bara vänta tills den/de andra gömt sig. Sedan ropar hon KLAR! och börjar leta efter de som gömt sig. Leken håller på tills alla är hittade. Byt person som letar.

Upptäcktsfärd

Be barnet visa dig vad som finns på hans eller hennes rum. Om barnet inte riktigt kommer igång så fråga om han/hon har någon spännande bok, någon docka, bil, djur etc. som du kan få se.

Spela spel

Fråga vilket som är favoritspel; Fia, kortspel, Plockepinn, Memory etc

Leta efter skatten

Göm en liten skatt i förväg och gör det till en spännande resa genom hemmet genom att rita en skattkarta med olika stationer där man hittar nya kartor för att slutligen hitta skatten.

Klockan

En del barn tycker det är roligt med klockan och då kan du rita upp en klocka med visare och visa barnet de olika siffrorna och att visarna står på olika platser på olika tider. Fråga hur klockan ska stå när klockan är fyra och och hjälp till att flytta visaren

Följa John

En person går först och gör rörelser som den/de andra följer efter. Hoppa på ett ben, springa snabbt, krypa etc. Byt vem som är John.

Läs

Att krypa upp i en soffa tillsammans och läsa en bok är en älskad stund för många barn. Låt barnet peka och fråga och vandra långt in I berättelsen.

Städleken

En halvtimma innan föräldrarna kommer hem kan ni låtsas att kungen och drottningen snart kommer och att ni ska göra fint för dem. Barn brukar tycka detta är en kul och spännande lek och glatt hjälpa till att städa.