Barn åker pulka

Vinterlekar för barn

Vu är vintern äntligen här! Snön ligger som ett vitt täcke runt om i landet. Bara för att det har blivit snö och minusgrader behöver vi inte stanna inne och leka. Klä på er varmt och gör er beredda för lekar utomhus! Vi har listat förslag på lekar som passar bra att göra i snön.

Åka Pulka

Att åka pulka är många barns favorit. Glöm inte att det är viktigt att tänka på säkerheten i pulkabacken. Försöka att hitta en backe som är brantare i början och sedan planar ut, för då saktar pulkan ner på ett tryggt sätt.  När det kommer till val utav pulka så bör barn som inte sitter så stadigt på egen hand åka med en pulka som har både ett ryggstöd och bälte. Däremot barn som är tillräckligt stora för att styra och bromsa själv använda sig utav en vanlig pulka eller snowracer. Men för säkerhets skull se till att alla barnen alltid har hjälm på sig, att åka pulka kan gå riktigt fort!

Måla i snön

En kreativ aktivitet som går att göra utomhus är att låta barnen måla i snön. Använda då vanlig vattenfärg och en pensel. Här kan inget stoppa dem, barnen kan leva ut sin kreativitet samtidigt som det är roligt och spännande att prova på vad som händer när man måla på snön.

Fotspår Kull

En annan rolig lek är fotspår kull, reglerna är de samma som vanligt kull men spelarna får bara gå i andras fotspår. Den fotspelare som går ur fotspåren är den nya ”är”.

Bygga en snögubbe

En annan klassisk aktivitet att göra när snön har kommit är att bygga en snögubbe. Gör då 3 olika stora snöbollar i önskad storlek och stapla på varandra. Hämta kvistar och använd som armar, samla ihop stenar för att använd till att göra ögon och mun. Men lämna plats för näsan! Den ska nämligen sättas dit genom nästa lek.

Sätta fast näsan på snögubben

När ni byggt er snögubbe, hämta då en morot och ögonbindel. Turas sedan om att sätta moroten på rätt plats med ögonbindeln på.

Gör en snöängel

Här ska barnen lägga sig raklånga i snön, be dem sträcka ut sina armar och ben. Efter det ska det göra halvcirkelrörelse med både armar och ben, det gör dem genom att dra dem fram och tillbaka längst kroppen. Från rörelserna bildas en snöängel!

Lekar i snön - snöängel