Barn och barnvakt utomhus

Barnens favoritsånger och visor

Här har vi samlat visor och sånger som är uppskattade bland barnen. Att sjunga med barn ger positiva effekter på barnens språk och talinlärning. Att lägga till rörelser eller dans är också bra för barnens motorik.

Visor med rörelser

Huvud axlar knä och tå

(Text: Trad.) Huvud, axlar, knä och tå knä och tå huvud, axlar knä och tå knä och tå öga, öra kinden klappen får huvud, axlar knä och tå knä och tå.

En liten båt

(Text: Lennart Hellsing) En liten båt blir ofta våt om magen när det stänker en liten båt blir ofta våt om magen när det stänker jag undrar vad den tänker. Den tänker att i böljan blå, där simmar små, små fiskar den tänker att i böljan blå, där simmar små, små fiskar jag undrar vad de viskar. De viskar att det finns en skatt, långt ned på havets botten de viskar att det finns en skatt, långt ned på havets botten jag undrar vem som fått den. Jo, det var jag när jag fick dig, för du var den där skatten! Jo, det var jag när jag fick dig, för du var den där skatten och jag blev glad som katten!

I ett hus

(Text: Trad.) I ett hus vid skogens slut, liten tomte tittar ut. Haren skuttar fram så fort, klappar på dess port. Hjälp ack hjälp ack hjälp du mig annars skjuter jägarn mig. Kom och kom i stugan in, räck mig handen din.

Jag hamrar och spikar

(Text: Trad.) Jag hamrar och spikar, jag bygger en bil jag sågar och gnider och drar med min fil jag målar och målar med tjockt och med tunt sen startar jag motorn och bilen kör runt tut tut!

En kulen natt

(Text: Mora Träsk) En kulen natt-natt-natt, min båt jag styrde på havets vågade-vågade-våg, så skummet yrde och vart jag sågade-sågade-såg på havets vågade-vågade-våg långt ner i djupete-pete-pete-pet en fisk jag såg och det var du! styrde: fatta en låtsas-ratt och styr våg: cosinus rörelse såg: spana av djup: peka nedåt du: peka på någon.

Imse vimse spindel

Text: Trad.) Imse vimse spindel klättra upp för trån ned faller regent, spola spindeln bort upp stiger solen, torka bort allt regn imse vimse spindel, klättra upp igen. Imse vimse spindel, slog sig uppå tån ringde han till doktorn på sin telefon men doktorn var ej hemma, han fiska med en vän så stackars imse vimse, fick ringa klockan fem.

Lilla snigel

(Text: Trad.) Lilla snigel akta dig akta dig, akta dig lilla snigel akta dig, annars tar jag DIG!

 

 

 

Barn utomhus

Rim och ramsor

Tummetott

Tummetott Slickepott Långeman Gullebrand och lilla lilla Vickevire Ta i och skaka lite i varje finger från tummen, pekfingret etcTummetott trillar ner I vattnet Tummetott trillar ner i vattnet. Slickepott drog upp honom Långeman bar hem honom. Gullebrand stoppar honom i säng, och lille Vickevire gav honom en godnattpuss. Visa fingrarna ett efter ettJag vill ha mat Jag vill ha mat -sa Tummetott Var ska vi ta´t? -sa Slickepott I mammas skafferi -sa Långeman Vi törs inte -sa Gullebrand För då springer lilla Vickevire och skvallrar! Visa fingrarna ett efter ett

Ramsa om ben

8 ben har spindelmor 6 har mamma myra Kossan går på klöveräng, hon har bara 4 Lilla Hilda har bara två, men hon springer fort ändå! Beskrivning: Byt ut ”Hilda” mot barnets namn.

Nyckelpigan

En nyckelpiga jag har i handen så klättrar den uppför armen sen flyger den sin kos kanske sätter den sig på din nos.

 

 

 

Vaggvisor

Videung

(Text: Alice Tegnér och Zacharias Topelius) Sov, du lilla videung, än så är det vinter än så sova björk och ljung, ros och hyacinter än så är det långt till vår, innan rönn i blomma står sov du lilla vide, än så är det vinter. Solskensöga ser på dig, solskensfamn dig vaggar snart blir grönt på skogens stig, och var blomma flaggar än en liten solskensbön, vide liten blir så grön solskensöga ser dig, solskensfamn dig vaggar.

Nu i ro

(Text: Johannes Brahms)) Nu i ro slumra in lilla älsklingen min ned i kudden dig göm vid din rosiga dröm tills du väcks lilla vän nästa morgon igen tills du väcks lilla vän nästa morgon igen. Samma melodi som de sjunger för Skrållan i Saltkråkan

Trollmors vaggvisa

(Text Margit Holmberg) När trollmor har lagt sina elva små troll och bundit dom fast i svansen då sjunger hon sakta för elva små troll de vackraste ord hon känner ho aj aj aj aj buff ho aj aj aj aj buff ho aj aj aj aj buff buff