Barn och barnvakt utomhus

Barnens topp 10

I en undersökning som har gått ut till våra barnvakter har vi frågat om barnens topp 10 i kategorierna böcker, lekar, mat, parker, sånger och sporter.

 

Barnens favoritlekar

Kurragömma, Kull, Titt-ut och Mamma-pappa-barn är lekar som de flesta barn någon gång har lekt. Det visade sig att två lekar stod ut i mängden när det gäller popularitet – Kurra gömma och Kull. Just momentet att få gömma sig och bli upptäckt är det roligaste, oavsett ålder. De minsta barnen leker Titt-ut, mellanbarnen Kurragömma samt Kull och de äldsta Burken.

Topp 10-lista
 1. Kurra gömma
 2. Kull
 3. Diverse rollekar (ex mamma-pappa-barn, tjuv & polis)
 4. Diverse sällskapsspel (ex Yatzy, UNO, Fia med knuff)
 5. Diverse tävlingsmoment med sporter (ex springa snabbast, brottas)
 6. Pyssla och rita
 7. LEGO
 8. Dansa
 9. Leka med bilar
 10. Titt-ut

Barnens favoritböcker

Stockholmsbarnen är eniga – Pippi Långstrump av Astrid Lindgren är favoritboken, i alla fall om vi frågar barnen våra barnvakter passar. ”Pippi är häftig! Hon kan bära en häst, har en apa och en kappsäck med guld”.

Topp 10-lista
 1. Pippi Långstrump
 2. Bamse
 3. Alfons Åberg
 4. Diverse djurböcker
 5. Harry Potter
 6. Lasse-Majas detektivbyrå
 7. Barbapappa
 8. Bilar
 9. Mamma mu
 10. Mumintrollen
Barn läser

Barnens favoriträtter

Liksom för Pippi, Pettson och Findus är pannkakor den mest populära maträtten för barn i åldrarna fem år och uppåt. För de yngre barnen kvalificerar köttbullar och makaroner sig in på en överlägsen förstaplats.
Bland de absolut yngsta är puré och frukt det bästa. Pasta med endast ketchup på är också en tydlig favorit. Efter dessa traditionella barnmaträtter som nog de flesta av oss åt när de var små, kommer lite mer avancerade smaker såsom sushi, indisk mat, wok, och gulaschsoppa.

Även om tacos numera ses som en svensk nationalrätt visar våra undersökningar på att sushi och oliver med fetaost verkar toppa det.

Topp 10-lista
 1. Pannkakor
 2. Köttbullar & makaroner
 3. Pasta & ketchup
 4. Korv
 5. Pizza
 6. Potatisbullar
 7. Pyttipanna
 8. Spagetti & köttfärssås
 9. Sushi
 10. Oliver & fetaost

Barnens favoritparker (i Stockholm)

I Vasaparken och Humlegården hittar vi de populäraste barnparkerna i Storstockholm. Det är det stora utbudet som lockar, alltifrån skejtpark, studsmattor, gräsytor till gungor. Det finns något för alla barn.
Vi har frågat samtliga av våra barnvakter om vilka favoritparker barnen har som de barnvaktar. Barnen i undersökningen har varit mellan 0 – 10 år, samtliga bor i Stockholms län. Vasaparken och Humlegården är de två klart mest populära parkerna dit barnvakterna tar med barnen på väg hem från förskolan/skolan.

 

Topp 10-lista
 1. Vasaparken
 2. Humlegården
 3. Tessinparken
 4. Rålandshovsparken
 5. Kronobergsparken
 6. Ladugårdsgärdet
 7. Observatorielunden
 8. Högalidsparken
 9. Vitabergsparken
 10. Rosendal

Vasaparken och Humlegården fick överlägset flest röster, därefter var det tajt mellan parkerna innanför tullarna (plats 3-10). Utanför tullarna hittar vi bland annat Judarskogen i Bromma, Isslingeparken på Lidingö, Farsta slott, Aspöparken i Enskede, Pampas i Solna och Rinkebyskogen i Täby/Danderyd. Förutom särskilda parker svarade många barnvakter ”att barnen gärna stannar kvar på skolgården och leker med mig”, ”alla parker med gungor i” och ”åka till Skansen”.

Barnens favoritsånger

Astrid Lindgren, Melodifestivalen och klassiska småbarnssånger som ”Blinka lilla stjärna” är barnens favoriter – i alla fall om vi frågar våra barnvakter. Avicii slår sig precis in på topp 10. ”Pippi” ligger i topp, precis som på frågan om vilken deras favoritbok är. Melodifestivalen gillas av många dock, allra helst med Sean Banan. Bland de äldre barnen är Ace Wilders ”Busy doin’ nothing” och Ylvis storhit ”What does the fox say” populära medan de allra yngsta uppskattar sånger som ”Lilla Snigel”, ”Imse vimse spindel” och ”Blinka lilla stjärna”.

 

Topp 10-lista
 1. Här kommer Pippi Långstrump
 2. Blinka lilla stjärna
 3. Imse vimse spindel
 4. Sean Banan – Copacabana
 5. Mora träsk – Klappa händerna
 6. Lilla snigel
 7. Ace Wilder – Busy doin’ nothing
 8. Ylvis – What does the fox say
 9. Idas sommarvisa
 10. Avicii – Hey brother

De största melodifestivalälskarna finner vi i Sollentuna och Saltsjö-Boo, på Kungsholmen är det ”Blinka lilla stjärna” som gäller medan i Solna är ”Här kommer Pippi Långstrump” nummer 1. Sånger som var väldigt nära att slå sig in på topp-10 är ”Bä bä vita lamm”, Bamses signaturmelodi, ”Hakuna matata”, Linus Svenning – ”Kära bröder”, blandade Erik Saade-låtar, ”Dansa-pausa”, Yohio – ”Heartbreak hotel” och Psy – ”Gangnam style”.

Barnens favoritsporter

Den svenska nationalsporten är också den överlägset populäraste sporten hos barnen där Zlatan är den stora förebilden. Fotbollen är överlägset störst från barn i åldern 2 år och uppåt. Nanny.nu ser att barnen från ungefär 5 år och uppåt börjar testa på olika sporter där exempelvis dans och gymnastik blir populärt.

 

Topp 10-lista
 1. Fotboll
 2. Dans
 3. Gymnastik
 4. Simning
 5. Innebandy
 6. Pingis
 7. Tennis
 8. Cykling
 9. Springa/löpning
 10. Ishockey

Vår barnvakt Jessica, passar två barn 10 & 7 år, berättar varför hennes barnvaktsbarn tycker gymnastik är favoritsporten.

Pojken på 10 år tycker gymnastik är så roligt nu när han tävlar och vinner mycket. Jag märkte tidigare att han tyckte det var jobbigt och att han inte ville när jag tog honom till träningen men sen han har börjat vinna har det verkligen vänt. Nu vill han dit! Lillasyster 7 år vill göra precis som storebror. De tycker det roligaste är när de får röra på sig, utveckla och lära sig sin egen kropps rörelsemöjligheter. Hemma studsar vi på studsmattan och lär oss nya hopp.