Pyssel

Pysseltips

Att pyssla är roligt för både ung som gammal, och barn brukar älska att rita, måla med olika färger, och skapa för att få leka med sin kreativitet. På denna sida har vi samlat ett gäng tips att ta med till nästa barnvaktspass!

 

Barn och barnvakt pysslar

Måla och rita

Använd vattenfärg, pennor eller kritor. Hitta på teman t ex min kompis, kärlek, sommarminne, ett djur, när jag blev arg eller vad som helst. Prova också att rita en teckning tillsammans.

Konstverk

Plocka löv, stenar, bark, bär eller vad som helst från naturen. Det finns träd på vägen hem från dagis även i stan. Klistra upp på ett papper eller häng i en tråd i fönstret. Höstlöv gör sig fint där.

Snöflingor

Vik ett vitt A4 papper 3 eller 4 ggr och klipp sedan de öppna kanterna i ett ringlande och/eller hackigt mönster. Fortsätt med att klippa hål i olika former i papperet. Det kan vara lite trögt men om man viker papperet brukar det gå. Veckla upp och tejpa upp snöflingan på fönstret.

Barn ritar

Pappersfigurer

En jättebra tillsammans aktivitet där barnet samtidigt tränar att kombinera former och utveckla finmotorik. Gör en fågel av mallen på sista sidan.

Deg

Här är recept på två olika sorters deg. Trolldegen är enkel att göra, lite torrare och håller sig inte så länge. Play-do leran blir smidigare och kan vid förvaring i kylskåp användas om och om igen i upp till en månad.

Trolldeg

Ingredienser till en liten deg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl salt
  • 1-1½ dl vatten

Lägg till en matsked matolja per 1 dl salt om du vill. Då blir inte händerna torra efter att du arbetat med degen. Blanda mjöl och salt i en skål, rör ner lite vatten i taget tills du fått en smidig deg. Du kan färga degen med karamellfärg. Gör deg i skilda bunkar och färga med olika färger om du vill.

Tips! Fukta händerna medan du modellerar med trolldegen så spricker den inte. Degen torkar ganska snabbt och håller ca ett dygn i plastpåse i kylen. Lösa delar på figurerna limmar man fast med vatten. Man kan förstärka med t ex tandpetare. Sprickor kan jämnas till med lite vatten innan figurerna torkar. Om figuren ska hänga kan du göra hål med ett sugrör en bra bit innanför kanten innan du sätter den i ugnen. Du kan också trycka in ett gem. Guldfärgat rostar inte.

Play-do lera

Ingredienser:

  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl salt
  • 2 msk alun
  • 3 msk matolja
  • 5 dl kokande vatten
  • Karamellfärg

Blanda de torra ingredienserna. Alunet irriterar huden i torr form så gör degen utan barn. Blanda olja och karamellfärg i det uppkokade vattnet. Mycket karamellfärg ger lysande färgad lera. Häll oljan och det varma vattnet över torrvarorna. Blanda tills degen blivit smidig, gärna i hushållsassistent. Kom ihåg att degen ska svalna lite innan barnen får börja dega. Leran klarar sig upp emot en månad i plastpåse eller burk med lock i kylen. Den går att använda många gånger om.